Дұрыс тамақтануды насихаттау - №21 ЖОББМ https://21.merki.edu.kz/ ru Дұрыс тамақтануды насихаттау - №21 ЖОББМ DataLife Engine 8-18 қазан аралығында «Дұрыс тамақтануды насихаттау және тамақтану мәдениетін қалыптастыру» тақырыбында онкүндік іс-шараның салтанатты ашылуы https://21.merki.edu.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/1454-8-18-azan-aralyynda-drys-tamatanudy-nasihattau-zhne-tamatanu-mdenietn-alyptastyru-tayrybynda-on-kndk-s-sharany-saltanatty-ashyluy.html https://21.merki.edu.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/1454-8-18-azan-aralyynda-drys-tamatanudy-nasihattau-zhne-tamatanu-mdenietn-alyptastyru-tayrybynda-on-kndk-s-sharany-saltanatty-ashyluy.html Ағымдағы жылдың қазан күні №21 жалпы орта білім беретін мектепте «Дұрыс тамақтануды насихаттау және тамақтану мәдениетін қалыптастыру» атты тақырыптағы іс-шараның салтанатты ашылуы өтті. 

Мақсаты – білім алушылар  арасында дұрыс тамақтанудың маңыздылығын түсіндіріп, салауатты өмір салтын ұстануға тәрбиелеу.

Ашылу салтанатына мектеп директоры,биология пәні мұғалімдері,мектеп медбикелері, әлеуметтік  педагогтар мен білім алушылар қатысты. Іс-шара барысында тамақтану мәдениетінің негізгі қағидалары мен дұрыс таңдалған тағамдардың денсаулыққа тигізетін әсері туралы мәліметтер берілді. Білім алушыларға пайдалы тағам түрлері туралы ақпараттар айтылып, күнделікті дұрыс ас мәзірін құру бойынша кеңестер берілді.

Сонымен қатар, білім алушыларға  онкүндіктің бағдарламасы  аясында өтілетін  «Дәмдінің бәрі пайдалы ма?»«Денсаулық және дұрыс тамақтану мәдениеті», «Сіздің талғамыңыз: дәрумендер немесе фасфуд?», «Тазалық – ағза саулығының кепілі» тақырыптағы іс-шаралармен таныстырылып өтілді. Мұндай іс-шаралар арқылы білім алушылардың дұрыс тамақтану мәдениетін қалыптастыру, өз денсаулығына жауапкершілікпен қарау дағдылары дамытылады деп күтілуде.








]]>
Ағымдағы жылдың қазан күні №21 жалпы орта білім беретін мектепте «Дұрыс тамақтануды насихаттау және тамақтану мәдениетін қалыптастыру» атты тақырыптағы іс-шараның салтанатты ашылуы өтті. 

Мақсаты – білім алушылар  арасында дұрыс тамақтанудың маңыздылығын түсіндіріп, салауатты өмір салтын ұстануға тәрбиелеу.

Ашылу салтанатына мектеп директоры,биология пәні мұғалімдері,мектеп медбикелері, әлеуметтік  педагогтар мен білім алушылар қатысты. Іс-шара барысында тамақтану мәдениетінің негізгі қағидалары мен дұрыс таңдалған тағамдардың денсаулыққа тигізетін әсері туралы мәліметтер берілді. Білім алушыларға пайдалы тағам түрлері туралы ақпараттар айтылып, күнделікті дұрыс ас мәзірін құру бойынша кеңестер берілді.

Сонымен қатар, білім алушыларға  онкүндіктің бағдарламасы  аясында өтілетін  «Дәмдінің бәрі пайдалы ма?»«Денсаулық және дұрыс тамақтану мәдениеті», «Сіздің талғамыңыз: дәрумендер немесе фасфуд?», «Тазалық – ағза саулығының кепілі» тақырыптағы іс-шаралармен таныстырылып өтілді. Мұндай іс-шаралар арқылы білім алушылардың дұрыс тамақтану мәдениетін қалыптастыру, өз денсаулығына жауапкершілікпен қарау дағдылары дамытылады деп күтілуде.








]]>
admin Wed, 09 Oct 2024 11:23:33 +0600
Дұрыс тамақтану әдістері https://21.merki.edu.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/1182-drys-tamatanudy-nasihattau.html https://21.merki.edu.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/1182-drys-tamatanudy-nasihattau.html []http://21-merki.mektebi.kz/uploads/posts/2023-09/1694774311_whatsapp-image-2023-09-15-at-15_59_23.jpeg[/]
[]http://21-merki.mektebi.kz/uploads/posts/2023-09/1694774408_whatsapp-image-2023-09-15-at-16_00_13.jpeg[/]
[]http://21-merki.mektebi.kz/uploads/posts/2023-09/1694774345_whatsapp-image-2023-09-15-at-16_04_11.jpeg[/]
[]http://21-merki.mektebi.kz/uploads/posts/2023-09/1694774364_whatsapp-image-2023-09-15-at-16_05_03.jpeg[/]]]>
[]http://21-merki.mektebi.kz/uploads/posts/2023-09/1694774311_whatsapp-image-2023-09-15-at-15_59_23.jpeg[/]
[]http://21-merki.mektebi.kz/uploads/posts/2023-09/1694774408_whatsapp-image-2023-09-15-at-16_00_13.jpeg[/]
[]http://21-merki.mektebi.kz/uploads/posts/2023-09/1694774345_whatsapp-image-2023-09-15-at-16_04_11.jpeg[/]
[]http://21-merki.mektebi.kz/uploads/posts/2023-09/1694774364_whatsapp-image-2023-09-15-at-16_05_03.jpeg[/]]]>
admin Fri, 15 Sep 2023 16:39:27 +0600
Мектеп асханасындағы буфеттік ас мәзірі https://21.merki.edu.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/1172-mektep-ashanasynday-bufettk-as-mzr.html https://21.merki.edu.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/1172-mektep-ashanasynday-bufettk-as-mzr.html
]]>

]]>
admin Mon, 11 Sep 2023 18:28:18 +0600
Мектептегі тамақтандыруды ұйымдастыру https://21.merki.edu.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/1171-mektepteg-tamatandyrudy-jymdastyru.html https://21.merki.edu.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/1171-mektepteg-tamatandyrudy-jymdastyru.html


Қазақстан Республикасының  білім және ғылым министрінің 2020 жылғы 24 сәуіріндегі №158 бұйрығымен бекітілген «Жалпы білім беретін мектептерде білім алушылар мен тәрбиеленушілердің жекеленген санаттарына тегін және жеңілдетілген тамақтандыруды ұсыну» мемлекеттік қызмет көрсету қағидаларының 10 – қосымша «Жалпы білім беретін мектептерде білім алушылар мен тәрбиеленушілердің жекеленген санаттарына тегін және жеңілдетілген тамақтандыруды ұсыну» мемлекеттік көрсетілетін қызмет стандартына сай басшылыққа ала отырып, 2023-2024 оқу жылы   4 қыркүйек айынан бастап мектеп асханасынан мемлекеттік атаулы әлеуметтік көмек алуға құқығы бар отбасылардан,  басқа отбасыларда тұратын балаларға  және білім беру ұйымының  алқалы   басқару  органы  айқындайтын білім алушылармен 1-4 сынып білім алушыларына 2023 жылға бекітілген   бюджет көлемінде  тамақтандырумен қамтамасыз етілуі ұйымдастырылды.  2023-2024 оқу жылында   мемлекет тарапынан атаулы әлеуметтік көмек алатын 22 отбасының 59 білім алушы,  алқалы басқару органы шешімімен 23 отбасының - 51 білім алушы  және 1-4 сынып  білім алушыларының жалпы саны 246 білім алушы тамақтануда. 
























]]>


Қазақстан Республикасының  білім және ғылым министрінің 2020 жылғы 24 сәуіріндегі №158 бұйрығымен бекітілген «Жалпы білім беретін мектептерде білім алушылар мен тәрбиеленушілердің жекеленген санаттарына тегін және жеңілдетілген тамақтандыруды ұсыну» мемлекеттік қызмет көрсету қағидаларының 10 – қосымша «Жалпы білім беретін мектептерде білім алушылар мен тәрбиеленушілердің жекеленген санаттарына тегін және жеңілдетілген тамақтандыруды ұсыну» мемлекеттік көрсетілетін қызмет стандартына сай басшылыққа ала отырып, 2023-2024 оқу жылы   4 қыркүйек айынан бастап мектеп асханасынан мемлекеттік атаулы әлеуметтік көмек алуға құқығы бар отбасылардан,  басқа отбасыларда тұратын балаларға  және білім беру ұйымының  алқалы   басқару  органы  айқындайтын білім алушылармен 1-4 сынып білім алушыларына 2023 жылға бекітілген   бюджет көлемінде  тамақтандырумен қамтамасыз етілуі ұйымдастырылды.  2023-2024 оқу жылында   мемлекет тарапынан атаулы әлеуметтік көмек алатын 22 отбасының 59 білім алушы,  алқалы басқару органы шешімімен 23 отбасының - 51 білім алушы  және 1-4 сынып  білім алушыларының жалпы саны 246 білім алушы тамақтануда. 
























]]>
admin Mon, 04 Sep 2023 18:18:24 +0600
2023-2024 оқу жылында ауыз су режимін ұйымдастыру https://21.merki.edu.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/1152-2023-2024-ou-zhylynda-auyz-su-rezhimn-jymdastyru.html https://21.merki.edu.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/1152-2023-2024-ou-zhylynda-auyz-su-rezhimn-jymdastyru.html ]]> ]]> admin Thu, 31 Aug 2023 23:41:16 +0600 Мектептегі тамақтанудың сапасына мониторинг жүргізу туралы Ақпарат https://21.merki.edu.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/859-mektepteg-tamatanudy-sapasyna-monitoring-zhrgzu-zhnndeg-komissijasyny-orytyndy-anytamasy.html https://21.merki.edu.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/859-mektepteg-tamatanudy-sapasyna-monitoring-zhrgzu-zhnndeg-komissijasyny-orytyndy-anytamasy.html Қаралатын орны: педагогикалық кеңес
Мерзімі:  04 қаңтар 2023 жыл 
Мақсаты:   Мектептегі ыстық тамақтың сапасына мониторинг жүргізу
    Мектепте   тамақтандыру сапасына мониторинг   жүргізу жөніндегі комиссиялары 19 желтоқсан күні мониторинг жүргізілді.  Асханасында   екінші тоқсан барысында  103 бала  мемлекет тарапынан  тегін ыстық тамақпен қамтылған. Осы білім алушылардың сапалы ыстық тамақпен қамтылуы үнемі комиссия мүшелері тарапынан  бақылауға алынып отырды.  Балалардың    дұрыс тамақтануы үшін күнделікті мектеп медбикелері тарапынан  қадағалауға алынған. Комиссия мүшелері:
- ас бологындағы, асхана жүмысын ұйымдастырылуын;
- тамақ өнімдерінің сапасын, оларды тасымалдау, жеткізі, түсіру, сақтау шарттарын;
- өнімдердің өткізі мерзімдерін;
- тамақ дайындау сапасын;
- тамақтың  балалардың негізгі тағамдық заттарға  физиологиялық қажеттіліктеріне сәйкестігін;
- ас блогы  қызметкерлерінің жеке гигиена ережелерін сақтауына тексеріс жүргізілді. Медбике Г.Адильбекова  күн сайын   тағамдардың және аспаздық өнімдердің сапасына оргонолептикалық бағалау жүргізіп,  тамақтардың шығуын, дайындалған тамақтану  бір реттік порция көлемін және  балалар санына сәйкестігі тексеріп, бракераж журналдарына  жазба енгізіп отырады. 
Комиссия тарапынан   аспазшылардың   ас болгында тағамдардың дайындау технологиясы мен  сапасына қойылатын талапты ұстануды қатаң бақылауға алған.  Пайдаланатын  тамақ өнімдерінің сапасына  бақылауды жүзеге асырып,  қадағаланады. Күнделікті  ас мәзірі дұрыс жасалғандығы тексеріліп,  бекітіліп, ілінеді. Аспазшылардың киім үлгісі таза екендігі, жеткізілген тамақ өнімдерінің жарамдылығы, шикі зат өнімдерінің сертификаттарының бар болуы расталып тексеріліп отырады. Асханада  білім   алушыларға арнайы су ішетін кулер орнатылған, кулердің  суы күнделікті ауыстырылып тұрады. Асхана  қоймасында  көкөністер мен   азық – түліктер дайын арнайы жасалған сөрелерде сақталғанмен  тауар көршілестігі  дұрыс сақталмаған. Ас блогындағы  тоңазытқыштардың ішіндегі  азық түліктер дұрыс сақталған, іші таза, бірақ тоңазытқышта термометр жоқ.   Қолжуғышта қағаз сүлгі қойылмаған. Асханада кеткен кемшіліктер туралы  асханашы Ж.Жайлобаеваға ескертілді. Сондай – ақ  асханада тиым салынған тағамдарды сатуға жол берілмейтіні айтылды. Жалпы   мектептегі тамақтану сапасына   мониторинг жүргізу жөніндегі комиссиялардың жұмысы өз деңгейінде  жүргізілуде.
 


]]>
Қаралатын орны: педагогикалық кеңес
Мерзімі:  04 қаңтар 2023 жыл 
Мақсаты:   Мектептегі ыстық тамақтың сапасына мониторинг жүргізу
    Мектепте   тамақтандыру сапасына мониторинг   жүргізу жөніндегі комиссиялары 19 желтоқсан күні мониторинг жүргізілді.  Асханасында   екінші тоқсан барысында  103 бала  мемлекет тарапынан  тегін ыстық тамақпен қамтылған. Осы білім алушылардың сапалы ыстық тамақпен қамтылуы үнемі комиссия мүшелері тарапынан  бақылауға алынып отырды.  Балалардың    дұрыс тамақтануы үшін күнделікті мектеп медбикелері тарапынан  қадағалауға алынған. Комиссия мүшелері:
- ас бологындағы, асхана жүмысын ұйымдастырылуын;
- тамақ өнімдерінің сапасын, оларды тасымалдау, жеткізі, түсіру, сақтау шарттарын;
- өнімдердің өткізі мерзімдерін;
- тамақ дайындау сапасын;
- тамақтың  балалардың негізгі тағамдық заттарға  физиологиялық қажеттіліктеріне сәйкестігін;
- ас блогы  қызметкерлерінің жеке гигиена ережелерін сақтауына тексеріс жүргізілді. Медбике Г.Адильбекова  күн сайын   тағамдардың және аспаздық өнімдердің сапасына оргонолептикалық бағалау жүргізіп,  тамақтардың шығуын, дайындалған тамақтану  бір реттік порция көлемін және  балалар санына сәйкестігі тексеріп, бракераж журналдарына  жазба енгізіп отырады. 
Комиссия тарапынан   аспазшылардың   ас болгында тағамдардың дайындау технологиясы мен  сапасына қойылатын талапты ұстануды қатаң бақылауға алған.  Пайдаланатын  тамақ өнімдерінің сапасына  бақылауды жүзеге асырып,  қадағаланады. Күнделікті  ас мәзірі дұрыс жасалғандығы тексеріліп,  бекітіліп, ілінеді. Аспазшылардың киім үлгісі таза екендігі, жеткізілген тамақ өнімдерінің жарамдылығы, шикі зат өнімдерінің сертификаттарының бар болуы расталып тексеріліп отырады. Асханада  білім   алушыларға арнайы су ішетін кулер орнатылған, кулердің  суы күнделікті ауыстырылып тұрады. Асхана  қоймасында  көкөністер мен   азық – түліктер дайын арнайы жасалған сөрелерде сақталғанмен  тауар көршілестігі  дұрыс сақталмаған. Ас блогындағы  тоңазытқыштардың ішіндегі  азық түліктер дұрыс сақталған, іші таза, бірақ тоңазытқышта термометр жоқ.   Қолжуғышта қағаз сүлгі қойылмаған. Асханада кеткен кемшіліктер туралы  асханашы Ж.Жайлобаеваға ескертілді. Сондай – ақ  асханада тиым салынған тағамдарды сатуға жол берілмейтіні айтылды. Жалпы   мектептегі тамақтану сапасына   мониторинг жүргізу жөніндегі комиссиялардың жұмысы өз деңгейінде  жүргізілуде.
 


]]>
admin Wed, 04 Jan 2023 15:10:46 +0600
Ата-аналармен кезесу туралы Ақпарат https://21.merki.edu.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/860-21-zhalpy-orta-blm-beretn-mekebndeg-atauly-leumettk-kmek-alatyn-az-amtylan-zhne-kp-balaly-otbasy-analarymen-tkzlgen-mektepteg-tamatanu-bojynsha-tkzlgen-tsndru-zhmystary-turaly-anytama.html https://21.merki.edu.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/860-21-zhalpy-orta-blm-beretn-mekebndeg-atauly-leumettk-kmek-alatyn-az-amtylan-zhne-kp-balaly-otbasy-analarymen-tkzlgen-mektepteg-tamatanu-bojynsha-tkzlgen-tsndru-zhmystary-turaly-anytama.html

Мақсаты: Аз қамтылған  көп балалы отбасындағы тәрбиеленіп жатқан   білім алушылардың тамақтану жағдайымен танысу және дұрыс тамақтану 

    Мектепте  атаулы әлеуметтік  көмек алатын отбасы аналарымен кездесу өткізілді. Кездесу барысында аналарға көптеген мәліметтер берілді. Аналарға мектептің әлеуметтік педагогы  Э.Ахметова  арнайы   интерактивті тақта арқылы тамақтану бойынша түсіндіру жұмыстарын жүргізіп, мектеп асханасындағы   балалардың тамақтану   кестесімен,  ас мәзірімен, тамақтың сапасымен, тамақтану орындарымен таныстырып өтті. Балалар дұрыс білім алу үшін ең бірінші  дұрыс тамақтану қажет екендігі түсіндірілді. 





]]>

Мақсаты: Аз қамтылған  көп балалы отбасындағы тәрбиеленіп жатқан   білім алушылардың тамақтану жағдайымен танысу және дұрыс тамақтану 

    Мектепте  атаулы әлеуметтік  көмек алатын отбасы аналарымен кездесу өткізілді. Кездесу барысында аналарға көптеген мәліметтер берілді. Аналарға мектептің әлеуметтік педагогы  Э.Ахметова  арнайы   интерактивті тақта арқылы тамақтану бойынша түсіндіру жұмыстарын жүргізіп, мектеп асханасындағы   балалардың тамақтану   кестесімен,  ас мәзірімен, тамақтың сапасымен, тамақтану орындарымен таныстырып өтті. Балалар дұрыс білім алу үшін ең бірінші  дұрыс тамақтану қажет екендігі түсіндірілді. 





]]>
admin Mon, 05 Dec 2022 15:34:18 +0600
Тамақтандырудың сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссия жұмысын ұйымдастыру туралы Ақпарат https://21.merki.edu.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/858-2022-2023-ou-zhylynda-21-zhalpy-orta-blm-beretn-mektebnde-blm-alushylardy-zhekelegen-sanattaryna-tegn-tamatandyrudy-jymdastyryluy-zhne-tamatandyrudy-sapasyna-monitoring-zhrgzu-zhnndeg-komiss.html https://21.merki.edu.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/858-2022-2023-ou-zhylynda-21-zhalpy-orta-blm-beretn-mektebnde-blm-alushylardy-zhekelegen-sanattaryna-tegn-tamatandyrudy-jymdastyryluy-zhne-tamatandyrudy-sapasyna-monitoring-zhrgzu-zhnndeg-komiss.html Педагогикалық кеңес                                                                                          03.11.2022 жыл


2022 жылдың 3 қарашасында мектептің спорт залында мектеп ұжымының 2022-2023 оқу жылының 1-оқу тоқсандық қорытындысы бойынша кезекті педагогикалық кеңес отырысы өтті.

Педагогикалық кеңестің күн тәртібінде қаралатын 3-ші мәселе тамақтандырудың сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі (бракераж) комиссия жұмысының 1-тоқсандағы қорытынды есебін мектептің әлеуметтік педагогы Э.Ахметова комиссия мүшелерінің тоқсан бойынша атқарылған жұмысын баяндады.




]]>
Педагогикалық кеңес                                                                                          03.11.2022 жыл


2022 жылдың 3 қарашасында мектептің спорт залында мектеп ұжымының 2022-2023 оқу жылының 1-оқу тоқсандық қорытындысы бойынша кезекті педагогикалық кеңес отырысы өтті.

Педагогикалық кеңестің күн тәртібінде қаралатын 3-ші мәселе тамақтандырудың сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі (бракераж) комиссия жұмысының 1-тоқсандағы қорытынды есебін мектептің әлеуметтік педагогы Э.Ахметова комиссия мүшелерінің тоқсан бойынша атқарылған жұмысын баяндады.




]]>
admin Thu, 03 Nov 2022 14:58:23 +0600
"Дұрыс тамақтану-денсаулық кепілі" тақырыбында сынып сағаты https://21.merki.edu.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/588-drys-tamatanu-densauly-kepl-tayrybynda-synyp-saaty.html https://21.merki.edu.kz/pitanie/drys-tamatanudy-nasihattau/588-drys-tamatanu-densauly-kepl-tayrybynda-synyp-saaty.html ]]> ]]> admin Fri, 14 Oct 2022 12:32:15 +0600